Mitä valokuitu on?

Valokuitu on erittäin ohut, lasista valmistettu johdin, jota pitkin signaali siirtyy valon muodossa. Valokuitu on ominaisuuksiltaan ja tiedonsiirtokyvyltään ylivoimainen kuparikaapeleihin verrattuna. Sen tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, rajaton kapasiteetti ja valmius myös tulevaisuuden sähköisten palvelujen käyttöön.

Miten voin tilata valokuituliittymän?

Valokuituliittymän voit tilata täyttämällä tilauskaavakkeen ja lähettämällä sen meille.

Olen tehnyt aikaisemmin tilauksen Iin Tietoverkko-osuuskunnalle. Täytyykö minun tehdä nyt uusi tilaus?

Kyllä täytyy. Valitettavasti Iin Tietoverkko-osuuskunnalle tekemäsi tilaus ei ole siirtokelpoinen.

Miten valokuituliittymä laskutetaan?

Kun olet tehnyt tilauksen, saat tilausvahvistuksen, joka sinun tulee tarkistaa. Jos tilausvahvistuksessa ei ole huomautettavaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Liittymä laskutetaan, kun se on toimitettu kiinteistöösi.

Milloin saan tilausvahvistuksen?

Saat tilausvahvistuksen, kun verkon rakentaminen varmistuu eli kun Iisiverkolla on riittävästi tilaajia alueellasi. Ensimmäiset tilausvahvistukset lähetetään asiakkaille arviolta syys–lokakuussa 2016.

Miksi ottaisin liittymän, jos minulla on jo käytössäni mokkula, wimax tai vastaava liittymä?

Valokuitu on sijoitus tulevaisuuteen: se on nopein ja varmin tiedonsiirtomuoto. Ennakkotilauksena Iin Energian Iisiverkko on saatavissa erittäin kohtuulliseen hintaan. Liittymän ennakkohinta on vain murto-osa todellisista rakentamisen kustannuksista, minkä vuoksi liittymän tilaaminen kannattaa nyt.

Mokkulat ovat epävarmoja, ja kaista on aina jaettu muiden käyttäjien kesken, mikä tekee niistä todellisuudessa hitaita. Olipa kyseessä 3G- tai 4G-kaista, se on aina jaettu; kantavuus on rajallinen ja askeleen jäljessä.

Wimaxin tulevaisuus on uhattuna, sillä useat operaattorit ilmoittivat vuoden 2013 aikana luopuvansa koko verkosta. Operaattorit ovat perustelleet verkosto luopumista vanhalla tekniikalla – wimax-teknologian kehitystyö päättyi jo vuosia sitten – sekä heikolla varaosien saatavuudella. Wimax on myös hyvin epävarma ja häiriöherkkä, sillä radioaaltojen kantamaa heikentävät fyysiset esteet ja sääolosuhteet, kuten vesi- tai lumisade.

Valokuitu on ainoa tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeasti ja luotettavasti niin internetin, tv-palvelut, liikkuvan kuvan kuin ip-puhepalvelutkin. Kuituliittymä nostaa kiinteistösi arvoa kotona ja vapaa-ajanasunnolla. Vapaa-ajanasunnolla onnistuu etätyö, valvonta ja erilaisten etäjärjestelmien, kuten lämmityksen ohjauksen, hyödyntäminen.

Milloin liittymismaksu maksetaan?

Liittymismaksu laskutetaan, kun liittymä on toimitettu palvelusopimuksen mukaisesti.

Miten toimitaan liittymismaksun kanssa, jos kiinteistön omistaja vaihtuu ennen liittymän käyttöönottoa?

Liittymismaksu kuuluu lähtökohtaisesti liittymän alkuperäisen tilaajan maksettavaksi, elleivät asiakkaat ole sopineet muuta kiinteistön myyntitilanteessa.

Uuden omistajan on otettava liittymä käyttöön sopimuksen mukaan 3 kk:n kuluessa siitä, kun hallintaoikeus on siirtynyt ostajalle.

Miten toimitaan liittymismaksun kanssa, jos liittymä on otettu käyttöön ennen kiinteistön omistajan vaihdosta?

Uuden omistajan on otettava liittymä käyttöön 3 kk:n kuluessa omistajanvaihdoksesta.

Myöhemmin käyttöönotettuna liittymän katsotaan olevan uusi liittymä. Käyttöönotosta laskutetaan kulloinkin voimassaolevan hinnaston mukaan.

Naapuri on tilaamassa liittymän. Itse en tarvitse sitä vielä. Voiko liittymän vetää naapurista myöhemmin ”pellon poikki”?

Ei voi. Jokainen liittymä tuodaan erikseen jakokaivosta tai -kaapista. Niitä on n. 2–5 km:n välein. Liittymiskustannukset ovat jälkikäteen tilaajan vastuulla, jolloin yksittäistä tilaajaa kohti tilataan erikseen verkonsuunnittelu, kaivurit, materiaalit, asentajat jne. Liittymiskustannukset voivat nousta jopa useisiin tuhansiin euroihin. Iin Energian lisäksi rakennusprojektia on tukemassa valtio ja kunta. Liittyminen on siis nyt todella edullista!

Mistä tiedän, missä runkoverkko kulkee?

Ennen varsinaisia rakennussuunnitelmia ei ole periaatteessa väliä, missä runkoverkko kulkee. Runkoverkkosuunnitelma päivitetään Iisiverkon nettisivuille suunnitelman edetessä.

Verkko suunnitellaan siten, että kaikilla haja-asutusalueen talouksilla on mahdollista liittyä siihen ennakkotilaushinnoittelun mukaisilla ehdoilla. Rakennussuunnitelmia laaditaan tilausten mukaan. Samalla alueiden toteutuminen varmistuu.

Tilaisin liittymän, mutta minulla on määräaikainen sopimus toisen operaattorin kanssa.

Liittymä kannattaa tilata sisälle saakka tuotuna jo nyt mutta kytkeä laajakaistapalvelu käyttöön vasta, kun sopimuksesi on päättynyt toisen operaattorin kanssa. Näin saat hyödynnettyä rakennusajan edullisen hinnoittelun ja liittymä on valmiina käyttöönotettavaksi, mutta sinun ei tarvitse maksaa kaksinkertaisia kuukausimaksuja.

Voinko jotenkin edistää kuidun saamista juuri meidän kylällemme?

Omalta osaltasi voit edistää kuidun saamista tilaamalla kuidun mahdollisimman pian ja suosittelemalla kuituliittymää myös naapureillesi. Kun tilauksia on saatu runsaasti kylittäin jo varhaisessa vaiheessa, tulos näkyy myös rakentamisen aikataulussa kylällänne.

Voinko tilata vain kuituvarauksen?

Pelkän kuituvarauksen tilaaminen ei valitettavasti ole ainakaan ennakkotilausvaiheessa mahdollista.

Voiko liittymän tilata mökille ja käyttää vain kesäajan?

Liittymän voi tilata mökille tekemällä Mökin Iisiverkko –tilauksen. Tällöin internetyhteys on käytössäsi korkeintaan 180 vrk vuodessa, kuitenkin siten, että mahdolliset kiinteistön etähallinta ja hälytyspalvelut ovat käytössäsi koko ajan. Liittymiä toimitetaan vain mantereelle.

Milloin viimeistään liittymä pitää tilata?

Tilauksen voi tehdä milloin tahansa verkon rakentamisen aikana, mutta ennakkotilaajan edut ovat käytössäsi vain kampanjan ajan.

Miten liittymä tilataan taloyhtiöön?

Taloyhtiön yhtiökokous päättää hankkia Taloyhtiön Iisiverkon. Taloyhtiön edustaja tekee tilauksen liittymästä. Liittymän hinta määräytyy kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Liittymä viedään taloyhtiön tekniseen tilaan.

Taloyhtiöön hankitaan vain yksi liittymä. Taloyhtiöt vastaavat itse mahdollisista sisäverkkokaapeloinneista.

Asukkaat tilaavat itse haluamansa laajakaistapalvelun. Kuukausimaksut laskutetaan suoraan asukkailta.

Voinko ottaa kiinteistööni pelkästään valokuituliittymän, ilman laajakaistapalvelua?

Valitettavasti et. Ennakkotilaajille tarjotaan vain liittym, jotka sisältävät laajakaistan 100/100 Mbit/s. Voit kuitenkin ottaa laajakaistapalvelun myöhemmin käyttöösi esimerkiksi silloin, jos sinulla on määräaikainen sopimus toisen operaattorin kanssa.

Mitä kaikkea saan valokuituliittymän avulla?

Kuituliittymä mahdollistaa monen palvelun yhtäaikaisen käytön. Liittymän avulla voit esimerkiksi katsella televisiopalveluita, käyttää internetiä, katsella videoita, käydä videoneuvotteluita sekä käyttää turvallisuus- ja hyvinvointipalveluita. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Valokuituliittymän avulla voit myös tehdä etätöitä, vaikkapa kesämökin kuistilta käsin.

Kuituliittymä on myös sijoitus pitkälle tulevaisuuteen. Se nostaa kiinteistön arvoa aivan kuten sähköliittymä.

Laajakaista tuodaan talon seinään asti, mutta mitä tarvitaan talon sisällä? Meillä on kaksikerroksinen omakotitalo. Nettiyhteys pitäisi saada ylä- ja alakertaan pöytäkoneeseen ja läppäreille. Miten se onnistuu parhaiten ja edullisesti? Onko yhteys sitten enää sovittu 100 megaa kaikille koneille?

Iisiverkon liittymä tuodaan haluttuun paikkaan kiinteistössä (tekninen tila tms.). Tilattu yhteysnopeus on liittymään kytkettyjen laitteiden käytössä. Voit hankkia liittymään sopivan wlan-lähettimen. Esimerkiksi läppäreiden käyttö onnistuu sitä kautta.

Jos haluat langallisen yhteyden tietokoneelle, kotipäätelaitteelta tulee toteuttaa ns. ethernet-kaapeli kyseiselle laitteelle.

Jos haluat käyttöön IP-TV-palvelun, kotipäätelaite kannattaa sijoittaa tv:n läheisyyteen. IP-TV-palvelussa tulee yksi päätelaite, joka korvaa digiboxin. Tämä tarkoittaa myös, että palveluun voidaan käytännössä kytkeä vain yksi tv-vastaanotin. Jos jollakin jakajalla kytkettäisiin useampi tv yhden boxin perään, kaikissa tv:ssä katsottaisiin samaa lähetystä.

Iin Energia toimittaa ja asentaa kiinteistön sisään tulevan valokuituyhteyden päätekoteloineen. Samoin se jatkaa kyseiseltä kotelolta sisäkaapelilla kotipäätelaitteen sijoituspaikkaan ja asentaa liittymän käyttökuntoon. Päätelaitteen voit hankkia joko Iin Energialta tai mistä tahansa alan liikkeestä. Päätelaitteet tulevat Iin Energian valikoimiin verkon rakentamisen alettua.

Iin Energia ei toteuta sisäverkkotöitä eli lähinnä edellä mainittua ethernet-kaapelointia. Nykyään uusimpiin kiinteistöihin asennetaan ethernet-kaapelointi jo rakentamisen yhteydessä. Ellei kaapelointia ole – tilanne vallitsee valtaosissa kiinteistöjä – kiinteistön omistajan on toteutettava tarvittava kaapelointi erikseen. Kaapeli ei ole erityisen kallista. Sitä saa alan liikkeistä varsin kattavasti.

Kuuluuko liittymään kiinteä IP-osoite?

Tällä hetkellä tuotteisiin ei kuulu kiinteää IP-osoitetta. Kiinteä IP-osoite ei ole kuluttajalaajakaistan perusominaisuus. Yritysasiakkaiden liittymiin on mahdollista saada kiinteä IP-osoite. Kysy lisää asiakaspalvelustamme!

Miten syvään valokuitukaapeli kaivetaan? Voiko routa tms. vioittaa kuitua?

Kuitu kaivetaan tai aurataan n. 60–70 cm:n syvyyteen. Kuitukaapeli on rakenteellisesti suojattu routavaurioilta. Jos kaapeli vahingoittuu asiakkaasta riippumattomista syistä, Iin Energia vastaa korjauksista.

Onko valokuitu ukkosherkkä? Vaikuttavatko sähkökatkot toimintaan?

Valokuitu ei ole ukkosherkkä. Sähkökatkot vaikuttavat valokuituun kytkettävien laitteiden sähkönsyöttöön ja sitä kautta myös yhteyden toimintaan.

Suosittelemme suojaamaan sähköiset laitteet sähköverkon ja laitteen väliin sijoitettavan ylijännitesuojan avulla.

Voidaanko valokuitukaapeli upottaa vesistöön, omaan peltoon tai vastaavaan?

Kyllä voidaan. Vesistöissä on huomioitava, että kaapelin tulee olla vesistökaapelia. Samoin kaapelin sijoittamiselle tulee olla asianmukaisesti hankittuna sijoitusluvat. Iin Energia vastaa tarvittavien lupien hakemisesta.

Meidän päärakennukseemme tulee valokuitukaapeli. Pitääkö 30 metrin päässä sijaitsevalle navetalle ostaa oma liittymä?

Ei pidä. Yhteydet voidaan toteuttaa sisäverkkona kiinteistöstä toiseen. Suosittelemme ammattilaisen käyttämistä sisäverkon toteutuksessa.

Siirtyvätkö kaikki tv-lähetykset tulevaisuudessa valokuituun?

Kotitalouksiin tulevat palvelut, kuten tv-kuvansiirto, tullaan jatkossakin toteuttamaan eri tekniikoita hyödyntäen. Valokuitu tuo kuitenkin televisioon lisää vaihtoehtoja sekä käyttövarmuutta.